Τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα χρειάζονται ουσιαστική προστασία και όχι «outsourcing» σε ιδιωτικούς φορείς! 30-9-2021

Με Ερώτηση που κατέθεσα στη Βουλή και συνυπογράφουν 22 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ, ζητώ από τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου εξηγήσεις για τo εσπευσμένο κλείσιμο των «ασφαλών ζωνών» για ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα σε Θήβα και Λαγκαδίκια Θεσσαλονίκης!
 Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Μηταράκης αποφασίζει το κλείσιμο δομών ασυνόδευτων προσφυγόπουλων χωρίς να έχει ενημερώσει τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και χωρίς να έχει φροντίσει για τη σωστή προετοιμασία της νέας εγκατάστασής τους!
 Οι άστοχες αυτές αποφάσεις ανατρέπουν τον προγραμματισμό για την εγγραφή και φοίτηση των παιδιών στα σχολεία, με αποτέλεσμα να καθυστερεί σημαντικά η ένταξή τους στο σχολικό πρόγραμμα…
 H «ασφαλής ζώνη» στη Θήβα δημιουργήθηκε το 2017 και φιλοξενούσε το τελευταίο διάστημα 30 παιδιά, ενώ απασχολούσε 15 εργαζόμενους που οι συμβάσεις τους λήγουν στις 30 Σεπτεμβρίου…
 Το κλείσιμο των δομών αυτών πρέπει να γίνεται μόνο εφόσον δεν υπάρχει πλέον ανάγκη προστασίας των παιδιών που ζουν σε επισφαλείς συνθήκες, και όχι για να δίνονται ως «outsourcing» σε ιδιωτικούς φορείς!
Ο στόχος της προστασίας και της ομαλής κοινωνικής ένταξης των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων επιτυγχάνεται μέσω της πρόσβασης στην εκπαίδευση και της εγκατάστασης στις πόλεις και όχι σε απομονωμένες δομές. Ο Υπουργός πρέπει να ακολουθήσει τον δρόμο που άνοιξαν τα σχετικά επιτυχημένα προγράμματα, όπως το «ΕΣΤΙΑ», προς όφελος τόσο των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών όσο και των προσφύγων!
 Η Ερώτηση είναι διαθέσιμη εδώ: